2013. február 18., hétfő

Tájegységek motívumai - Sárközi motívumok



Egy új sorozatot szeretnék útjára indítani, ami talán közelebb hozza hozzánk a magyar motívumvilágot. Reményeim szerint áttekinthetőbb képet ad majd az egyes tájegységek ornamentikájáról, bár nem lesz teljes körű. Célom vele csupán az, hogy számunkra, a hétköznapi ember számára is könnyen felismerhetővé váljon -ha látunk egy hímzést, vagy népviseletet-, hogy melyik tájegységről származik. Egyszerűen és lényegre törően szeretném átadni a szerzett információkat.

 Sárközi motívumok

Kétféle Sárköz létezik a köztudatban, a Tolna megyei Sárköz, illetve a Kalocsai Sárköz. (Számunkra a Tolna megyei Sárköz érdekes.) Sárköz egy néprajzi kistáj, többnyire 4 község: Alsónyék, Decs, Őcsény és Sárpilis községek területét jelenti. Néhol Báta községet is ide sorolják.

A sárközi népviselet a  magyar népviseletek közül a legrégibb formájú, legdíszesebb és a legdrágább anyagokból készült. Ezért megkülönböztetett figyelmet is érdemel. A férfi és női viselet alakulása között nagy különbség van. A férfi viselet az országostól soha nem tért el különösebben, lassabban is változott és a 19. század fordulójára elvárosiasodott. A nőké mindig sajátos utakon haladt; a 19. század végén felért a csúcspontra, és azóta is virágzik. A sárközi viselet alakításban és szépítésben mindig is a sárközi nők vezettek. 
Érdekesség, hogy a Sárközt alkotó települések lakói kialakították saját egyedi jegyeiket az alapvetően egységes sárközi viseleten belül.


A sárközi hímzés főként a női viselethez kötődött. Öt egymástól teljesen eltérő stílusú hímzés alakult ki. A halottas párnavégek, a főkötők, a bíborvégek, az ingujjak és a kendők öt különböző funkcionális tárgycsoportot képviselnek és mindegyikük díszítőstílusa más és más. 
A sárközi hímzés története a feketével hímzett halotti párnákkal kezdődött. A női fejviselet másik jellegzetes darabja a bíbor nevű kendő, mellyel a menyecske a fejét betakarja, lefogva vele a főkötőt A női ingek könyökig érő bő ujjai hosszukban és végükön körben ugyancsak hímzettek voltak. Legtöbbjüket fekete gyapjúszállal varrták, de vannak vörös, bordó, kék-piros, esetleg zölddel is tarkázott sárközi ingujjhímzések. A minták aprólékosak: kis négyszögek, vagy más mértani alakok, továbbá szívek, indázó szár két oldalán elhelyezett hármas levélcsoportok, "tölgyfalevelek", erőteljes zegzúgos vonalak. Kendősarkokat is hímeztek színes selyemfonallal, elsősorban jegykendők voltak ezek, melyet a menyasszony szőtt és hímzett a vőlegénynek
A Sárközi hímzések színei: vörös, kék, zöld, drapp, sárga, fekete, fehér, amelyek alkalmanként együtt is előfordulnak egy-egy darabon, de vannak csak vörös–kék–zöld és fekete színnel készült példányok is.